Acum ceva ani într-un moment de maximă sinceritate cu mine, mi-am dat seama că nu mă iubeam. Că vocea aia din mintea mea era rareori răbdătoare si blândă cu mine, că de cele mai multe ori imi vorbeam critic și că acolo, deep down mi se părea că nu merit multe.

Eram mult mai supportive și încurajatoare cu oamenii din jur decât eram cu mine, așa că am luat decizia să încep să mă iubesc. Nu prea știam însă, ce înseamnă cu adevărat iubirea asta de sine, unde începe și unde se termină ea. Simțeam că trebuie să aduc schimbare in relația cu mine dar nu prea înțelegeam de unde să o apuc.

Inițial am început să-mi ofer mai multe : momente de răsfăț, lucruri care imi plac, mai multe activități care mă fac să mă simt bine, mai mult timp pentru mine. Am început să am mai multă grijă de mine, însă deep down simțeam că nu e de ajuns, că acolo, în adâncul ființei mele interioare toate astea nu aveau un ecou prea simțitor.

Începusem să am grijă de carcasă, însă parcă interiorului tot îi lipsea ceva. Îi lipsea Iubirea de sine.

Conceptul era destul de abstract pentru mine așa că multă vreme am confundat iubirea de sine (self love) cu grija de sine (self care). Credeam că dacă imi ofer mai mult în exterior asta o să mă facă să mă iubesc mai mult și la interior.

Iubirea de sine a început să înflorească atunci când am început să privesc înăuntru cu acceptare, compasiune si recunoștință.

Să te iubești înseamnă să te accepți complet (fizic si emoțional), așa cum ești tu acum (nu când mai slăbesti 2 kg, sau cand îl intâlnești pe viitorul partener, nu în viitor), înseamnă să renunți la vocile alea mentale care nu te susțin și nu te încurajează, să renunți să te mai compari cu cei din jur și să-ți iei validarea din interior.

Iubirea de sine ține de conexiunea noastră cu sinele nostru, de cât de mult mă cunosc și de relația pe care o am sau o dezvolt eu cu mine.

Desi sunt 2 concepte diferite, avem nevoie de amândouă pentru a avea o viață echilibrată si armonioasă.

Avem nevoie de self-care pentru a ne simți mai bine în pielea noastră, pentru a ne lua pauze si spațiu pentru regenerare si odihnă, însă doar prin iubirea de sine necondiționată ne vom simți cu adevărat mai încrezători, împliniți și în final, mai liberi.