Primul pas spre autocunoastere si indraznesc sa spun ca poate cel mai important este observarea mintii si de-identificarea cu ea. Ce inseamna identificarea cu mintea? Inseamna sa crezi ca tu esti vocea din capul tau, ca ala e adevaratul tau EU , sa crezi ca fara minte nu mai esti nimic. Ei bine adevarul e fix contrariul.

Mintea noastra e ca un computer plin de programe instalate fara voia noastra din copilarie si pana la varsta adulta de catre parinti, cunostinti, prieteni si alte prezente care ne-au format ca oameni. Reactiile si comportamentele tale sunt generate de aceste programe, softuri din hardul tau mental pe care de cele mai multe ori nici nu le constientizam. Atunci cand identitatea ta e dictata de minte tinzi sa percepi ca adevarat tot ceea ce iti vine in minte iar toata viata iti este guvernata de credintele imprumutate de la altii, de gandurile pe care nu le-ai ales si filtrat conform adevarului tau. E ca si cum traiesti in 2020 cu un soft instalat in 1990. Pai, facem si noi un update de 2020? 😀

Mintea este o unelta foarte importanta si puternica daca o folosim in mod constient insa poate deveni un tiran daca o lasam imprastiasta fara sa preluam controlul.

Poate ca ai simtit si tu de multe ori forta unui mental necontrolat, sunt momentele alea cand vrei sa pui capul pe perna insa gandurile nu-ti dau pace. E semn ca nu esti in controlul mintii tale , ca mintea e cea care te conduce si nu invers.

Obisnuiam sa am o minte foarte galagioasa care nu de putine ori mi-a adus foarte multa suferinta. Criticul intern, judecatile emise asupra altor oameni si asupra noastra, comparatiile cu ceilalti toate sunt energie mentala, ego camuflat sub forma de sinele nostru.

Ce vreau sa-ti transmit e ca tu esti mult mai mult decat mintea ta. Si ca sa incepi sa TE VEZI cu adevarat iti propun sa incepi sa te disociezi de minte. Data urmatoare cand emiti o judecata fata de cineva, surprinde-te si schimba gandul ala, inlocuieste-l cu un gand de apreciere. Masura in care ii judecam pe altii determina masura in care ne judecam pe noi insine. Daca tu folosesti des programul de critica la adresa celorlalti mintea va folosi fix acelasi program pentru a te judeca pe tine. Pe principiul ce semeni aia culegi.

Incepe sa te observi si sa-ti alegi gandurile in mod constient. Ia-ti puterea inapoi asupra mintii tale si fa ordine. Cand te suprinzi in negativitate, critica, judecata si comparatie iarta-te si cu blandete da-ti voie sa emiti un nou gand, inlocuind astfel softurile vechi cu unele mai sanatoase. In timp si cu consistenta mintea incepe singurica sa foloseasca si ea softurile noi si dupa o vreme o sa te suprinzi placut cum criticile si judecatile iti sunt inlocuite de ganduri de apreciere si compasiune.

Fa-ti din minte un aliat si un prieten care sa te sustina si sa te incurajeze si vei vedea ca realitatea incepe sa ti se transforme.